Categorie: Asezare geografica

Asezare geografica

M-ta PanoramaMunicipiul Marghita, unul din cele mai tinere orase din Romania, se afla in nord – vestul tarii, in zona de nord a judetului Bihor, la numai 30 km de frontiera dintre Romania si Ungaria. Distanta fata de Oradea, centrul administrativ al judetului Bihor, este 57 km nord-est. Localitatea(mentionata documentar in anul 1216, declarata oras in anul 1967 si declarata municipiu in anul 2003) se gaseste pe malul drept al raului Barcau, la contactul dintre Dealurile Viisoarei si Campia Barcaului, aproape de confluenta acestuia cu Valea Bistrei.

Coordonatele geografice ale orasului: 22°33” longitudine estica si 47°34” latitudine nordica. La sudul Marghitei, drumul judeþean 191 leaga orasul de Oradea, iar la nord se continua catre Tasnad, Carei si Satu Mare. Drumul national 19B plaseaza Marghita intre Sacuieni si orasul Simleul Silvaniei din judetul Salaj. Cel mai apropiat aeroport este aeroportul international de la Oradea. Totodata, Marghita se afla situata la numai 5 km de viitoarea autostrada Brasov-Bors-Budapesta care va lega centrul Europei de Marea Neagra, ceea ce deschide noi perspective pentru economia si turismul din zona, avand de asemenea in vedere potentialul balnear al localitatii. Calea ferata leaga Marghita de Sacuieni (de unde se poate ajunge apoi la Oradea si Satu Mare) si de Simleul Silvaniei, prin intermendiul a doua trenuri personale. Accesul cu masina personala sau alte mijloace de transport in comun sunt insa preferate legaturilor pe calea ferata.
Forma de relief pe care se aflã asezat orasul, este înconjurata in partea nord-estica si sud-estica de dealuri cu pante domoale, cu altitudine medie redusa(135 m), ale caror ultime prelungiri spre ses dau tinutului, in ansamblu, un aspect colinar. Temperatura medie anuala pentru orasul Marghita este de 10,5 °C, fiind superioara mediei anuale pe tara. Temperaturile medii ale lunilor de iarna sunt cuprinse între 1-0 °C, luna cea mai rece fiind ianuarie, cu o temperatura medie de -1,5 °C, iar cea mai calduroasa este iulie, cu valoarea medie de 21 °C.

Copyright @ Municipiul Marghita 2015 +40259 362001 primaria@marghita.ro
Webmaster